2. Paikka


Kahvila Lalla Vinde on itselleni jollain tapaa Vinden fyysinen muoto.

Kahvila

Kunnan omistama, Kemiön keskustassa oleva kahvilatila maaseutu- ja kulttuurikeskuksessa oli tyhjillään, ja kunta etsi kahvilaan yrittäjää. Meitä oli joukko eri alojen moniosaajia, usea innostunut ja pitkään harjoitellut harrastajakokki ja -leipoja, muttei yhtään ravintola-alan ammattilaista. Kaikesta huolimatta tai ehkä juuri sen takia lähdimme tavoittelemaan kahvilatilaa ja aloimme ideoida ja luoda yhteisökahvilakonseptia. Kunta valitsi meidät muutaman hakijan joukosta joulukuussa 2011 ja avasimme kahvilan helmikuussa 2012.

Kahvilan kliinistä sisustusta päätimme jo heti aluksi tehdä viihtyisämmäksi ja kotoisammaksi. Toimme tilaan yhden vanhasta kylpyammeesta valmistetun sohvan ja isoja värikkäitä tyynyjä siihen, kaksi keinutuolia, yhden maton ja sohvapöydän. Pienillä muutoksilla kahvilaan tuli heti toisenlainen tunnelma, ja monien asiakkaiden mielissä muutos oli ehkä jopa suurempi kuin todellisuudessa olikaan.

Tarpeisto

Hankittavan tarpeiston suunnittelu aloitettiin kuvittelemalla mitä aiomme tarjota kahvilassamme, ja jokaisen idean perään kirjasimme, mitä sen toteuttamiseen tarvitaan. Koska kunta omistaa kahvilatilan, neuvottelimme heidän edustajiensa kanssa ajatuksesta, että kahvilatilaan voisi kuulua siellä olevan perustarpeiston lisäksi jääkaappilaatikostot juomille, kylmävitriini kakuille ja leiville, erikoiskahvikone ja -mylly, 10 ja 20 litran kattilat sekä 300 hengen kahviastiasto. Kunta myöntyi tähän; mikäli kahvilanpitäjä joskus vaihtuisi, kattava peruslaitteisto olisi aina valmiina olemassa ja tarvittaessa muidenkin taloa käyttävien tahojen käytössä.

Oma tarpeiston hankintamme lähti siitä, että lainataan aluksi kodeistamme mitä pystytään, hankitaan ostettavista kaikki mahdollinen kirpputoreilta ja ne, mitä ei löydetä käytettyinä, ostetaan uutena. Ja kun saamme tuloja sisään, voimme vähitellen hankkia kodeista lainattujen tilalle tarpeistoa joko kirpputoreilta tai ostaa uutena. Lasit päätimme lasitaiteilijan kokemuksen mukaisesti ostaa kaikki uusina, koska kirpputorilaseista kaikki eivät välttämättä kestäisi jatkuvaa konepesua. Uusina päädyimme ostamaan myös kahvilan keittolautaset ja lusikat, haarukat ja veitset. Aika paljon tavaraa saimme myös lahjoituksina: omia ja sukulaisten tarpeettomia tavaroita. Jämäkankaista ommeltuja lautasliinoja, leivinliinoja, essuja ja tyynyjä saimme erään vapaaehtoisen tädin suosiollisella innolla ja avustuksella. Puolessa vuodessa lähes kaikki omista kodeistamme lainatut tavarat on saatu palautettua takaisin koteihinsa. Kahvilan kirpputoriastiat ovat saaneet palautetta laidasta laitaan, jonkun mielestä ne tekevät kahvilasta sotkuisen, mutta useimpien mielestä se on juuri se hauska juttu, ettei ole sitä samaa valkoista, jota kaikissa muissa kahviloissa on, ja mukavaa, että voi valita kupin tai mukin kulloisenkin fiiliksensä mukaan. Kankaiset lautasliinat ovat myös herättäneet suurta ihastusta.

Tarjonta

Ekologisuus ja eettisyys (lähi- ja luomuruoka, reilun kaupan tuotteet sekä suurten monikansallisten tuotteiden välttäminen) olivat pääperiaatteita lähtiessämme suunnittelemaan kahvilan valikoimia. Kylällämme on useampi koti- tai grillilounasta tarjoava kahvila-ravintola sekä leipomon yhteydessä oleva kahvila. Alusta asti oli selvää, että kahvilan tarjonta pitäisi suunnitella niin, ettei se kilpaile olemassa olevien kanssa vaan täydentää näiden tarjontaa ja tarjoaa sellaista, mitä ei vielä ole saatavilla.

Lounaamme oli talvella keitto, päivän leipä ja levite sekä kahvi, kesällä enimmäkseen salaatteja, mutta kylmän kesän vuoksi vaihdellen myös keittoja. Alussa suunnittelimme päivittäin vaihtuvan lounaslistan neljälle viikolle, mutta myöhemmin suunnittelu on tapahtunut viikko tai kaksi viikkoa kerrallaan. Viikoittainen lounaslista on nähtävissä kotisivullamme ja ilmoitamme päivittäin lounaan Facebook-sivullamme.

Kahvitarjontaamme kuuluu suodatinkahvi, joka on lähikaupastakin saatavaa valmiiksi jauhettua reilun kaupan luomukahvia ja paikan päällä jauhettavat erikoiskahvit, lähinnä espresso, cappucino ja latte, joissa käytämme helsinkiläisen yhteistyökumppanimme Kaffa Roasteryn papuja. Teevalikoimaamme kuuluu reilun kaupan- ja luomutee, joko pussi- tai irtoteenä. Kaakaoerikoisuutemme jauhekaakaon lisäksi on tikkukaakao (tuottajana kahvila 2.keksi), jossa tikun nokassa oleva suklaapalamainen kaakao sulatetaan kuumaan maitoon. Kuumien juomien valikoimamme on saanut paljon kiitollista palautetta asiakkailtamme. Kylminä juomina on Laitilan virvoitusjuomatehtaan limonadit, Lapin Marian luomumehut sekä paikallinen luomuomenamehu laseittain tai koko pullona myytynä.

Leivonnaiset (päivän leivät, kakut, pullat, keksit, suolaiset piirakat) leivomme kaikki omassa keittiössämme ja pyrimme siihen, että aina on saatavana muutamaa laatua laktoosittomuus ja gluteenittomuus huomioituina.  Jäätelön tarjonnassa päädyimme lähimpään “kotijäätelöön”, eli 60 km:n päässä Tenholassa valmistettavaan Herrgårdin tilan tilajäätelöön. Karamellivalikoimassamme on itse sekoittamamme karkkipussit, irtolakuja, toffeeta, pastilleja ja suklaapusuja sekä luomusuklaata.

Raaka-aineiden hankinnassa meillä on käytössä neljä tapaa. Kahdella meistä on puutarhurin koulutus ja paljon kontakteja lähialueiden luomu- ja pientuottajiin. Ruoanlaiton perusraaka-aineet hankitaan useimmiten suoraan tuottajilta ilman lisähintaa tuottavia välikäsiä. Luomuruokatoimittajien listoja löytyy sekä luomuliitto.fi- että luomu.fi- sivustoilta ja lähimyyntitilojen yhteystietoja suoramyyntisivustoilta. Kuiva-aineita olemme tilanneet luomutukuista perille toimitettuna. Pikatukusta ostamme lähinnä konetiskiaineet ja limonadit. Lähikaupasta saa useimmat tuotteet halvemmalla kuin tukusta, ja siksi kannattaa aluksi nähdä vaivaa tekemällä hintavertailuja eri lähikauppojen ja tukkujen välillä, nopeasti oppii mitä kannattaa ostaa tai tilata mistäkin paikasta ja ajan kuluessa vertailun tekeminen tuntuu raaka-ainekustannuksissa.

Työ

Alunperin oli ajatuksena, että kahvila työllistäisi yhden ihmisen, ja että iltaisin kahvila toimisi vapaaehtoisvoimin. Käytännössä aluksi kahvilassa työskenteli 2-3 ihmistä yhdessä, mikä olikin tarpeen toimivien käytäntöjen ja kahvilaamme sopivien tarjottavien löytämiseksi ja kokeilemiseksi. Rutiinien ja työtapojen löydyttyä perustarjonnan (päivän lounas ja leivät sekä tuoreet pullat ja kakku) valmistaminen onnistuu yhdeltäkin ihmiseltä, mutta mm. kahden keittiön ongelma aiheuttaa sen, että muun leipomisen yhdistäminen kassalla päivystämiseen on osoittautunut hankalaksi ja valikoiman pitäminen monipuolisena vaatisi toisen puolipäiväisen työntekijän. Erikoistapauksissa, esim. iso lounastilaus tai konsertti, jossa kahvi lisukkeineen kuuluu lipun hintaan, on työntekijöitä ollut 3-4.

Kahvilan työntekijöillä, jotka työskentelevät yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta, tulee olla hygieniapassi. Hygieniapassista ja sen suorittamisesta löytyy tietoa mm. Elintarvikevalvontaviraston, Eviran, kotisivuilta: www.evira.fi. Koska aikataulumme oli tiukka, ne meistä, joilla ei hygieniapassia ollut, opiskelivat tarvittavat tiedot itsenäisesti kirjoista tai internetistä, josta löytyy useampiakin linkkejä suoritettavaan materiaaliin ja otimme yhteyttä lähimpään mahdolliseen suorituksenvalvojaan, joka järjesti kokeen kahvilatiloissamme.

Kahvilan toiminnasta tehdään kunnan terveystarkastajalle ilmoitus elintarvikehuoneistosta tai ilmoitus toimijan vaihtumisesta, mikäli tiloissa on aiemminkin toiminut kahvila sekä laaditaan omavalvontasuunnitelma, johon kirjataan kahvilan hygieniaan, siivoukseen ja laitteiston toiminnan valvomiseen tähtäävät toimenpiteet. Kuntien kotisivuilta löytyvät elintarvikevalvonnan ohjeet ja lomakkeet näiden laatimiseen.

Mietimme myös alkoholin tarjoiluun tarvittavien lupien hankkimista, mutta se olisi ollut kallista ja vaatinut myös anniskelupassien hankkimista kaikille, jotka kahvilassa tarjoilevat. Toisin kuin hygieniapasseja, anniskelupasseja ei ollut ennestään kenelläkään meistä. Kahvilan sijoittuminen perhetapahtumien sekä nuorison suosimaan tilaan oli myös haastava tekijä, joten toisaalta on mukava, että voimme tarjota koko perheelle sopivan alkoholittoman ajanviettopaikan.

Seuraavat vaiheet

Kemiön kirjasto muuttaa samaan maaseutukeskukseen vuoden 2013 aikana. Tämä ajaa meidät pois nykyisestä paikastamme, pienentää hieman tilaamme, mutta myös poistaa kahden keittiön ongelmamme. Parasta muutoksessa on maaseutukeskuksen aktivoituminen ja muuntuminen astetta enemmän kulttuurikeskukseksi ja koko kylän kokoontumispaikaksi. Kirjasto tuo 100 asiakasta päivässä lisää taloon. Muutos on dramaattinen. Osuuskuntamme otettiin mukaan suunnittelemaan kirjaston muuttoa, mikä tarjoaa meille hienon näytön paikan olla rakentamassa kahvilatoimintaamme laajempaa kokonaisuutta. Toivomme viestivämme tällä (vapaaehtois)työllä kuntaan päin arvomme yhteisöfasilitoijina entistä vahvemmin.

Kaupan ja delin rakentaminen kahvilan yhteyteen on jäänyt kahvilatoiminnan varjoon, mutta pyrimme vahvistamaan myös tätä tarjontaa. Haluamme tarjota lähialueen tuottajille paikan tarjota laadukkaita tuotteita käsitöistä design-esineisiin ja lähiherkkuihin. Erityisesti meitä kiinnostaa myös auttaa tuottajia kehittämään tuotteitaan, jolloin LallaVinde voisi olla koeponnistusalusta vielä yrittäjyyttä empiville tai tuotekehityksessä oleville tuotteille ja miksei paveluillekin.

Vinden vinkit:

+ suosi – vältä
Avointa ja aktiivista tilan kehittämistä koko alueen hyväksi Voimakasta kilpailuasetelmaa alueella jo olevien tilojen kanssa
Lähituottajien ja kauppiaiden tuotteita  Reviiriytymistä 
Tilojen kehittämistä palvelemaan kaikkia alueen ihmisiä ja ryhmiä Liian syrjäistä paikkaa

 

 

Kuvia:

© Copyright Lalla Vinde - Theme by Pexeto