3. Palvelut


Tulevaisuudessa olisi hienoa, jos ihmiset pystyisivät tekemään enemmän työtä Vinden kautta, ja näin tuottamaan yhteisölle (ja vaikka kaikille maailmassa) jotain hurjan mahtavia juttuja.”

Kahvilan ohjelma

Lalla Vinden kahvilatila ei ole pelkästään kahvilan, vaan kaikkien käyttäjiensä yhteinen kokoontumispaikka. Kahvilan tarkoitus on hyödyttää paikallista yhteisöä, ja yksi tapa sen toteuttamiseen on kaikille vapaan ohjelman tarjoaminen. Asiakkaat ja osuuskunnan jäsenet ovat voineet näin kokoontua yhteen jonkin kiinnostavan asian ympärille, oppia lisää, tutustua toisiinsa ja kehittää yhteisöllisyyttä. Esimerkiksi kielikylpyillat voivat parhaimmillaan tuoda eri kieliryhmiä lähemmäs toisiaan ja demoteekki-illat koota paikallista luovuutta yhden katon alle. Toki ohjelmatarjonta on myös yksi keino asiakkaiden houkuttelemiseen ja sitouttamiseen.

Lalla Vinden ohjelmatarjonta ei kilpaile muun kunnassa tapahtuvan kurssitoiminnan kanssa, sillä tapahtumat ovat yleensä lyhyitä “instant”-kursseja tai muuta ohjelmaa, johon ei tarvitse ilmoittautua. Joistakin tapahtumista on tullut toistuvia. Ohjelma on myös pyritty pitämään maksuttomana.

Tapahtumat ovat olleet muutaman tunnin mittaisia, 10-20 hengen iltamia. Opetukselliset iltamat nimettiin Lalla Kouluksi: KaffeSvenska & Kohvikeel kielikylvyt – ruotsin ja vironkielen suullisen taidon leppoisaa opettelua kahvikupin äärellä,  Tai chi – itämaiseen lajiin tutustumista, Ituilta – kevätsesonkiin sopivaa siementen kylvämistä ja taimien koulimista,  Capoeira angola intensiivikurssi sekä tanssikoulut samba, cha cha cha ja jive. Koulun päätösviikolla tkahvilassamme oli Games week: paikalla oli arcade-kabinetti täynnä historiallisia videopelejä, muutama vanha konsolipeli sekä lautapelejä. Kutsuimme keskuskoulun kuudesluokkalaiset ja yläkoululaiset kuuntelemaan englantilaisen pelisuunnittelijan tarinaa pelialasta ja osuuskuntamme jäsenen infoa juuri alkavasta pelilukiosta Suomessa.

Toiminnan periaatteisiin kuuluu myös osaamisen avoimuus. Esimerkiksi kun alussa tarvitsimme erikoiskahvien valmistukseen baristakurssin, niin tarjosimme kaikille muille alueen kahvilayrittäjille ja muille kiinnostuneille mahdollisuutta osallistua siihen.

Opetuksellisten tapahtumien lisäksi järjestimme muutaman infotilaisuuden tuulivoimasta ja aikapankeista sekä talkoot, joilla rakensimme kierrätysmateriaalista kahvilalle terassin ja kaupan tuotteillemme hyllyt. Oman ohjelmamme lisäksi järjestimme Kemiöön Quo Vadis & Uusi Teatteri -ryhmien vierailun ja tuimme paikallista uutta Norpas-festivaalia heidän viestintäkonseptinsa suunnittelussa.

Muut palvelut

Osuuskunta Vinden toimintaan kuuluu sen yhteisöponnistajan ja kahvilatoiminnan rinnalla jäsentensä työllistymisen edistäminen sekä heidän omien osaamistensa kautta että yhdistämällä jäsenten kompetensseja asiantuntijapalveluiksi. Jälkimmäisen toiminnan edellytyksenä on kanavoida palvelut koko alueyhteisöä hyödyttäviin projekteihin. Tästä ensimmäisenä esimerkkinä oli paikallisen kotiseutumuseon, Sagalundin kanssa käynnistetty yhteistyö heidän palvelukonseptinsa parantamiseksi. Tämän työn ensimmäinen vaihe, identiteetin suunnittelu, tehtiin pienellä ryhmällä kesän 2012 aikana ja se sai erittäin positiivisen vastaanoton asiakkaalta. Yhteistyö jatkuu kohti vuoden 2013 sesonkia palvelukonseptin kirkastamisella.

Moni osuuskunnan jäsen myös haaveilee tai suunnittelee työllistyvänsä tulevaisuudessa yhä enemmän osuuskunnan kautta. Suunnitelmien muuttuminen konkreettisesti toiminnaksi vaatii kuitenkin sitä haluavien jäsenten aktiivista toiminnan kehittämistä ja mahdollisuuksien hakemista sekä erityisesti yhteistoiminnallisten mallien edelleen kehittämistä ja pilotointia.

Vinden vinkit:

+ suosi – vältä
Osaamisen jakamista ulos Ohjelmaa vain omalle porukalle
Matalan kynnyksen osallistumismahdollisuuksia Kalliita kursseja 
Avointa, iloista ilmapiiri, jossa on tilaa järjestää, kokeilla ja osallistua  Epätasa-arvoa jäsenten työllistämisessä

 

 

Kuvia:

© Copyright Lalla Vinde - Theme by Pexeto