Kreikkalainen patonki

Leipätaikina

1 pala hiivaa
6 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl luomuruokosokeria
1 tl suolaa
1 dl luomuoliiviöljyä
noin 10 dl luomusämpyläjauhoa
noin 4 dl luomutäysjyväjauhoa

Täyte

1/2 prk pestoa
150 g fetajuustoa paloina
1 prk mustia kivettömiä oliiveja pilkottuina
2-3 tomaattia kuutioina
1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
1 ruukku tuoretta basilikaa

Valmistusohjeet

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri sekä öljy. Lisää jauhoja vähitellen desilitra kerrallaan, alusta taikinaa kädellä sekoittaen.  Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina on kimmoisa, mutta napakka. Jos käytät tavanomaisia jauhoja luomujauhojen sijaan, jauhomäärä napakassa taikinassa on todennäköisesti hieman suurempi, koska luomujauhojen kuiva-ainepitoisuus on yleensä suurempi. 

Kun taikina on valmis, jätä se nousemaan vedottomaan paikkaan. 

Anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 30-50 minuuttia. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla isoksi levyksi. Levitä pestoa 2/3 osalle levystä. Murustele fetajuusto peston päälle.

Levitä taikinan päälle pilkotut oliivit ja tomaatit sekä aurinkokuivatut tomaatit. Revi basilika myös sekaan. 

Kääri levy rullalle kääretortun tai korvapuustien tavoin ja sulje painelemalla sauma tiukaksi ja nosta se varoen leivinpaperoidulle pellille tai jaa rulla useampaan osaan ja paista patongit voidellulla patonkipellillä. 
Voit tehdä terävällä veitsellä muutaman viillon leivän pintaan. Voit ripotella päälle hieman jauhoja, jos haluat lisätä näyttävyyttä ja maalaisleipämäisyyttä.

Anna vielä kohota 5 minuuttia ja sen jälkeen paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Kun pinta on kauniin ruskea ja pohjassa myös väriä, patonki on valmis. Tarjoile kreikkalaisen ruuan kanssa tai muissa mukavissa hetkissä.