Johdanto


Vinde on Kemiönsaarella toimiva yhteiskunnallinen ja voittoa tavoittelematon osuuskunta, jonka tavoite on luoda, tuottaa, kehittää ja testata sosiaalisesti kestävän kehittämisen mukaisia malleja erilaisten yhteisöjen, kuten kunta, kaupunginosa tai muu avoin yhteisö, käyttöön.

Toimintaympäristönä Kemiönsaari tarjoaa omat haasteensa. Se on Saaristomeren kupeessa sijaitseva, noin 7000 asukkaan kunta, joka  levittäytyy 700 neliökilometrin alueelle. Saarella on kaksi isompaa keskustaa, Kemiö ja Taalintehdas. Saaren asukkaista yli 70% on ruotsinkielisiä.

Toiminnan muotoja voivat olla esimerkiksi yhteisten tilojen ja puuttuvien palveluiden luominen yhteisöllisesti tai vertaispalveluina, osaamisen jakaminen avoimen tiedon ja kurssien avulla tai ihmisten kohtauttaminen sekä toiminnan fasilitointi muilla tavoin. Osuuskunta tuottaa mallit avoimesti kaikkien käyttöön, mutta voi myydä mallien jalkauttamisen tueksi konsultointi- ja koulutuspalveluita. Osuuskunta on yhteiskunnallinen – ja voittoa tavoittelematon yritys, jonka tarkoituksena on rakentaa onnellisempaa yhteiskuntaa ihmisille merkityksellisen osallistumisen ja yhteisen tekemisen avulla.

Tällä hetkellä osuuskuntaa työllistää sen ylläpitämä yhteisökahvila Lalla Vinde Kemiön kirkonkylällä, hanketyöt,  alueen kehittämiseen myydyt  palvelut, yhteisöä aktivoivat projektit  sekä oman toiminnan tavoitteiden mukainen kehittäminen.

Alueellisesti näkyvin toiminta keskittyy yhteisökahvilapilotin ympärille. Kahvilan tuottama ylijäämä jaetaan 50/50 -periaatteella. Toiminnan kulujen jälkeen puolet liikevoitosta ohjataan asiakkaille uusien tapahtumien, kurssien ja laajemman palvelun muodossa.

Toinen osa ohjataan itse  kahvilakonseptin kehittämiseen, dokumentointiin ja monistamiseen. Näin varmistamme, että Lalla Vinde muotoutuu sellaiseksi paikaksi, missä jokainen löytää jotain juuri itselleen sekä sen, että pystymme kertomaan konseptista myös muille.

Jos sinulle jäi kysyttävää tai haluat kuulla lisää, niin vastaamme mielellämme: info(at)lallavinde.fi, 044-963 4806.

Kuvia:

© Copyright Lalla Vinde - Theme by Pexeto